Pieczywo bezglutenowe – produkty ekologiczne?

Jednym z najważniejszych problemów diety bezglutenowej jest tradycyjnego brak pieczywa – gluten zawarty w chlebie, bułeczkach czy bagietkach dostępnych w piekarniach jest tym, czego trzeba unikać w szczególności. Jednak jest alternatywa, a mianowicie chleb bezglutenowy, do którego pieczenia wykorzystuje się składniki bez glutenu, a w szczególności mąkę kukurydzianą. Można kupić go  wyszukując pod wyrażeniem np. „produkty ekologiczne” jako gotowy lub też przygotować samemu – co wybrać?

Produkty ekologiczneSamodzielne przygotowanie chleba bezglutenowego nie jest skomplikowane, produkt ekologiczny nie sprawia najmniejszych problemów, wystarczy dobry przepis. Gdy zależy ci na tym, aby oszczędzać pieniądze i robić świeży, smaczny i pachnący chleb, wtedy warto sprawdzić przepisy. Jeżeli jednak nie masz czasu lub masz dwie lewe ręce do pieczenia, masz przed sobą także wiele gotowych produktów bezglutenowych, które zastąpią zwykłe pieczywo.

Produkty ekologiczne, bezglutenowe mają ograniczoną ilość składników

Gluten jest przede wszystkim w zbożach – pszenicy, jęczmieniu, życie. Liczba produktów do wypieków bezglutenowych jest wobec tego ograniczona, ale wcale nie oznacza to, że odbierają one swoim smakiem od zwykłego chleba. Stosuje się przede wszystkim mąkę kukurydzianą, także mąkę amarantusową, czyli z szarłatu, kokosową, migdałową, mąkę gryczaną, ryżową, z prosa, soi, także manioku, orzechów czy nawet ziemniaki. Aby wypiek był jeszcze smaczniejszy, można zastosować do niego nasiona, na przykład pestki dyni, słonecznika, siemię lniane.

Gdy chcesz piec chleb samodzielnie, możesz zakupić również gotowe mieszanki mąki i dodatków, które są wygodne w użyciu np. w sklepach internetowych z żywnością BIO. Do takiej mieszanki trzeba dodać tylko wodę w odpowiedniej ilości, drożdże, olej i wyrobić ciasto. Potem przelewa się je do foremki i piecze w piekarniku. Po wystudzeniu produkt ekologiczny w postaci chleba można wyjąć z foremki i zjeść – zwykle zachowuje świeżość aż do 3-5 dni po upieczeniu.

Gotowe wypieki bezglutenowe

Jeżeli jednak nie masz czasu na robienie chleba bezglutenowego samodzielnie, możesz kupić go jako gotowy. Najczęściej jest to chleb z mąki kukurydzianej, ale coraz więcej sklepów, przede wszystkim tych ze zdrową żywnością, proponuje także inne artykuły spożywcze tego rodzaju. Oprócz chleba można kupić również bułeczki bezglutenowe, bułki z różnymi dodatkami, na przykład kawałkami czekolady. Ceny w tym przypadku są już wyższe niż chleb zrobiony samodzielnie.