Wesele i przyjecie weselne, kto by nie chciał tam wypaść jak najlepiej? Wesele Poznań prócz względów estetycznych musi mieć coś dla ciała, a mianowicie dobre wykwintne oraz niepowtarzalne w swoim rodzaju jedzenie. Można to zrobić w tradycyjny sposób zaczynając od obiadu, później przekąski i tort oczepinowy, ale można też urozmaicić serwowane potrawy i trunki, gdzie bardzo modne stało się ostatnio wiejskie jadło, stół pełen specjałów sporządzonych specjalnie na tą okazję, dodając do tego swojski alkohol, jakiego nie może zabraknąć na weselnym przyjęciu.
To wszystko i tak nie zrobiłoby wrażenia na większości weselnych gości, gdyby nie fakt, że podawana jest dziczyzna i to w nie byle jaki sposób. Dzika z kaszą gryczaną też można zjeść na prawie każdym weselu, ale wesele i gastronomiczne pomysły to sarnina, wyroby garmażeryjne z dzikich zajęcy, ale co najważniejsze i egzotyczne owoce morza, takie jak homary, czy ryby z dalekich mórz.
Każdy chciałby zabłysnąć i pokazać w tę jedyną niepowtarzalną imprezę, to na co stać go najlepszego, ale tradycyjny rosół, kotlet schabowy, ziemniaki i bigos też będą docenione bo to przecież nasze polskie dania.
Jak by nie patrzeć menu, jakie jest na weselnych stołach to odzwierciedlenie naszych smaków upodobań i gustów, a nasi goście i tak będą usatysfakcjonowani dobrze się bawiąc, popijając trunki i tańcząc w rytm skocznej muzyki. Na weselu nie ma znaczenia, jaki jest repertuar kulinarny, lecz to jak spędzimy tam czas w towarzystwie przychylnych nam osób.